Το μωρό μου δεν θέλει να θηλάσει: Είναι απεργία θηλασμού; Τι πρέπει να κάνω;

Συχνά κάποια μωρά ξαφνικά σταματούν να θηλάζουν χωρίς να είναι σε φάση απογαλακτισμού.

Αυτή η ξαφνική άρνηση ενός μωρού να πιάσει το στήθος ονομάζεται απεργία θηλασμού και μπορεί να διαρκέσει συνήθως από 2 έως 4 ημέρες.

Στην απεργία θηλασμού το μωρό μια μέρα χωρίς κάποια προηγούμενη ένδειξη κλαίει και αποστρέφεται το στήθος είτε εξαρχής είτε μπαίνει για λίγο αλλά σύντομα το απορρίπτει. Συνήθως ρουφά για λίγο, αλλά μετά αρχίζει να κλαίει, να χτυπά το στήθος με τις μπουνίτσες ή τα πόδια του και φαίνεται αναστατωμένο. Τελικά ολοκληρώνει το γεύμα με πολλές διακοπές και διαλείμματα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε μερικούς ή σε όλους τους θηλασμούς.

Οποιοδήποτε μωρό μπορεί να αρνηθεί κάποια στιγμή το στήθος και αυτό μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους λόγους ανάλογα με το αναπτυξιολογικό στάδιο του βρέφους, ένα παροδικό ερέθισμα ή ακόμη και κάποια αδιαθεσία ή αρρώστια.

Η απεργία θηλασμού πρόκειται για κάτι σύνηθες που συμβαίνει σε πολλά μωρά και αποτελεί μια από τις πιο κουραστικές περιόδους για την μητέρα καθώς επηρεάζεται η ψυχολογία της. Αναπτύσσονται στην μητέρα αισθήματα ενοχής και απόρριψης για την ίδια και το στήθος. Η μητέρα είναι απαραίτητο να δείξει υπομονή και επιμονή για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να διώξει τα αρνητικά συναισθήματα.

Για ποιο λόγο συμβαίνει η απεργία θηλασμού;

· Δυσκολία να πιάσει καλά το στήθος. Αυτό μπορεί να συμβεί στην αρχή του θηλασμού και μέχρι την εγκατάστασή του, όταν το μωρό ακόμη προσπαθεί να «γνωριστεί» με τη μητέρα του, το στήθος και τη θηλή.

· Αλλαγές στη ροή ή την ποσότητα του γάλακτος. Για παράδειγμα, αν η ροή είναι γρήγορη και το μωρό «πνίγεται» ή αργή με την ποσότητα του γάλακτος μειωμένη είναι λογικό το μωρό να δυσανασχετεί.

· Ανατομική διαφορά ανάμεσα στα δύο στήθη. Το μωρό μπορεί να πιάνει εύκολα το ένα στήθος, αλλά να δυσκολεύεται στο άλλο.

· Σύγχυση θηλών. Πολύ συχνά, μέχρι την εγκατάσταση του θηλασμού μπορεί η εναλλαγή στήθους με ψευδοθηλές, μπουκάλι ή πιπίλα να μπερδεύει το μωρό και να δημιουργεί εκνευρισμό.

· Αλλαγή στη γεύση του γάλακτος λόγω αλλαγών στη διατροφή της μητέρας. Δεν υπάρχουν τροφές που να επηρεάζουν καθολικά όλα τα μωρά. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και μπορεί να επηρεάζεται από διαφορετικές γεύσεις και τροφές.

· Διαφορετική μυρωδιά της μητέρας λόγω αλλαγών σε προιόντα περιποίησης π.χ. άρωμα, αφρόλουτρο, αποσμητικό

· Ορμονικές αλλαγές στη μητέρα όπως προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, έμμηνος ρύση, ωορηξία, ή και νέα εγκυμοσύνη μπορεί να αλλάζουν τη μυρωδιά της.

· Στρεσογόνες καταστάσεις για τη μητέρα, όπως για παράδειγμα η επιστροφή στη δουλειά.

· Αν το μωρό βρίσκεται σε κατάσταση υπερδιέγερσης είτε από διάφορα ερεθίσματα, είτε από κούραση μπορεί να εμφανίζει εκνευρισμό κατά το θηλασμό ή και άρνηση του στήθους.

· Πρόσφατο νόσημα, πχ ρινίτιδα, ωτίτιδα, που δυσκολεύει το θηλασμό ή πρόσφατος εμβολιασμός που μπορεί να προκαλέσει γκρίνια και ανησυχία και επομένως για λίγο άρνηση θηλασμού.

· Δυσφορία από τη ζέστη. Μην ξεχνάτε ότι κατά το θηλασμό το μωρό ακουμπά πάνω σας και ζεστένεται. Αν το έχετε πολύ ντυμένο μπορεί να δυσφορεί από την υψηλή θερμοκρασία.

· Έκφυση δοντιών. Ένα μωρό που βγάζει δόντια μπορεί πρόσκαιρα να μη θέλει να θηλάσει.

· Εισαγωγή στερεών. Η μετάβαση από το θηλασμό στις στερεές τροφές μπορεί να προκαλέσει παροδική άρνηση θηλασμού.

Τι να κάνω όταν το μωρό μου αρνείται το θηλασμό;

Το πιο σημαντικό για να αντιμετωπίσετε μια άρνηση θηλασμού είναι να παραμείνετε ήρεμες για να μεταδώσετε αυτή την ηρεμία στο μωρό σας.

· Πάρτε βαθιές ανάσες, μιλήστε στο μωρό με απαλή και σταθερή φωνή φωνή.

· Βάλτε χαλαρωτική μουσική και καθίστε αγκαλιά. Αυξήστε τα χάδια και την επαφή δέρμα δέρμα ώστε να ενισχυθεί ο δεσμός μεταξύ σας.

· Μην σταματάτε να προσφέρεται το στήθος στο μωρό σας πολλές φορές την ημέρα.

· Κουνήστε το μωρό απαλά ή κάντε μια βόλτα στο δωμάτιο με το μωρό στην αγκαλιά.

· Δοκιμάστε να θηλάσετε το μωρό σας ενώ κινείστε στο δωμάτιο ή σε κουνιστή πολυθρόνα καθώς το λίκνισμα ηρεμεί τα μωρά.

· Προσπαθήστε να προσφέρεται το στήθος όταν το μωρό είναι κοιμισμένο.

· Αποφύγετε να του δίνετε πιπίλα ή μπιμπερό. Αν είναι απαραίτητο να δώσετε αφήστε να το κάνει κάποιος άλλος ή δοκιμάστε να το δώσετε το γάλα που έχετε αντλήσει με κουταλάκι ή σύριγγα.

· Δώστε στο μωρό ένα παιχνίδι να παίξει, αν είναι σε ηλικία που το ενδιαφέρουν τα παιχνίδια για να απασχοληθεί με κάτι. Αν είναι σε μικρότερη ηλικία καλύτερα να μειώσετε τους αντιπερισπασμούς με θηλασμό σε ένα ήσυχο και μισοφωτισμένο δωμάτιο.

· Ζητήστε από τον πατέρα του μωρού ή οποιον άλλο σας βοηθά να κρατήσει για λίγο το μωρό, ώστε και οι δύο να κάνετε ένα διάλλεμμα για λίγο από την αγχωτική κατάσταση.

· Αντλήστε γάλα με το θήλαστρο για να διατηρήσετε την παραγωγή σας, να αποφύγετε προβλήματα αλλά να εξακολουθήσετε να δίνετε στο μωρό σας το δικό σας γάλα.

Πότε θα επικοινωνήσω με τον παιδίατρο;

Για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας παίρνει αρκετό γάλα το 24ωρο παρόλου που αρνείται μερικούς θηλασμούς, παρακολουθείστε τις βρεγμένες πάνες. Πρέπει να έχει τουλάχιστον 5 καλά βρεγμένες πάνες το 24ωρο. Αν αυτό δεν ισχύει, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Πότε θα σταματήσει;

Ο λόγος για τον οποίο το μωρό σας μπορεί να βρίσκεται σε απεργία θηλασμού δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρος. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούμε να καταλήξουμε αποκλειστικά σε μια και μόνο αιτία και πολλές φορές η απεργία σταματά ξαφνικά όπως και άρχισε, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξετε κάτι από την καθημερινότητά σας.

Σε μεγαλύτερα παιδιά, η άρνηση θηλασμού μπορεί να είναι και ένα σημάδι ότι το μωρό σας είναι έτοιμο να απογαλακτιστεί.

Το μωρό μου δεν θέλει να θηλάσει: Είναι απεργία θηλασμού; Τι πρέπει να κάνω;Κατηγορία: Blog / Θηλασμός
Συντάκτης άρθρου:Παιδίατρος
https://www.kougia.grΗμερομηνία δημοσίευσης:
Κοινοποίηση άρθρου