Η ανάπτυξη της όρασης στα παιδιά: Πότε διακρίνει το βρέφος το χαμόγελό σας;

Τα μωράκια όταν γεννιούνται δεν έχουν αναπτύξει πλήρως την όραση και το οπτικό τους σύστημα.

Στα νεογέννητα κυριαρχούν οι αισθήσεις της όσφρησης και της αφής ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στα χάδια της μαμάς τους. Επίσης έχουν αναπτυγμένη την αίσθηση της ακοής για να αντιδρούν σε ενδεχόμενους επικίνδυνους ήχους με κλάμα.

Τα παιδιά, όπως μαθαίνουν να περπατούν και να μιλούν, έτσι μαθαίνουν και να βλέπουν. Σιγά σιγά αρχίζουν να εστιάζουν σε αντικείμενα, να κινούν τα μάτια τους με ακρίβεια προς την κατεύθυνση που θέλουν, να συντονίζουν τα δύο μάτια μεταξύ τους, αλλά και με τα υπόλοιπα μέλη του σώματος, όπως τα πόδια και τα χέρια.

Στη συνέχεια μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τις εικόνες που στέλνει το μάτι στον εγκέφαλο, ώστε να καταλάβουν τον κόσμο γύρω τους και να αλληλεπιδρούν με αυτόν.

Τον πρώτο χρόνο ζωής τους  συντελείται σημαντική ανάπτυξη, όταν η όραση εξελίσσεται από την απλή αντίδραση στο φως και τις έντονες αντιθέσεις,  στην οργάνωση των λεπτομερειών των εικόνων σε μοτίβα και στην ικανότητα κατανόησης μιας εικόνας.

Ανάπτυξη όρασης - Νεογέννητο μωρό

Τα νεογέννητο μωρό μπορούν να δουν σε πολύ μικρή απόσταση περίπου 20 – 30 εκατοστών, δηλαδή όσο απέχει το πρόσωπο της μητέρας τους που τα κρατάει αγκαλιά ή όσο τα θηλάζει.

Επιπλέον, τα μωρά είναι ευαίσθητά στο φως και αντιδρούν σε αυτό, ενώ μπορούν να το διακρίνουν από το σκοτάδι. Ωστόσο, η όρασή τους ακόμη είναι πολύ ανώριμη καθώς βλέπουν τα αντικείμενα θολά, ξεχωρίζοντάς τα από τις σκιές που δημιουργεί το φως πάνω τους.

Επίσης τα μωρά σε αυτή τη φάση δεν βλέπουν χρώματα και όλα είναι ασπρόμαυρα για αυτά. Ουσιαστικά αντιλαμβάνονται μόνο το φως και το σκοτάδι και τις ενδιάμεσες αποχρώσεις του γκρι, που δημιουργούν αυτά τα δύο.

Ανάπτυξη όρασης - Νεογέννητο μωρό 1 μηνός

 • Η όραση στα νεογέννητα εξακολουθεί να είναι ασπρόμαυρη αλλά αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται λιγότερο θολή.
 • Σε αυτή την ηλικία τα βρέφη αρχίζουν να εστιάζουν για λίγο στο πρόσωπο των γονιών τους και να παρακολουθούν αντικείμενα έως 90 μοίρες.
 • Επίσης, η απόσταση στην οποία βλέπουν μεγαλώνει και  μπορεί να φτάνει και το 1 μέτρο, όταν πρόκειται για αντικείμενα με έντονα φωτεινά χρώματα που κάνουν έντονες αντιθέσεις.

Ανάπτυξη όρασης – Μωρό 2 – 3 μηνών

 • Η όραση συνεχίζει να ωριμάζει αλλά τα βρέφη ακόμη βλέπουν τα αντικείμενα επίπεδα, σαν μια εικόνα χωρίς βάθος. Όμως πλέον μπορούν να συντονίσουν καλύτερα τα δύο μάτια, ώστε να εστιάσουν και να παρακολουθήσουν αντικείμενα και πρόσωπα έως 180 μοίρες προς όλες τις κατευθύνσεις.
 • Εκτός από το συντονισμό των ματιών, αρχίζουν να συντονίζουν σιγά σιγά και τα μάτια με τα χέρια. Έτσι, σε αυτή την ηλικία μπορούν να χτυπήσουν με το χέρι ένα αντικείμενο που κινείται αργά, όπως είναι τα κουκλάκια πάνω από την κούνια.

Ανάπτυξη όρασης – Μωρό 4 – 5 μηνών:

 • Τα μωρά από τον τέταρτο μήνα μπορούν να προσηλώσουν το βλέμμα πολύ καλά! Αρχίζουν να περιεργάζονται για ώρα ό,τι βλέπουν, όπως τα χέρια τους, πρόσωπα ή και αντικείμενα.
 • Για πρώτη φορά τώρα μπορούν να δουν το χαμόγελό σας από απόσταση και απολαμβάνουν να κοιτάζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη.
 • Επίσης, αρχίζουν πλέον να βλέπουν τρισδιάστατα, δηλαδή να αντιλαμβάνονται το βάθος και να αποκτούν στερεοσκοπική όραση.

Ανάπτυξη όρασης – Μωρό 5 – 7 μηνών

 • Σε αυτή την ηλικία τα βρέφη βλέπουν πια καθαρά, με οπτική οξύτητα που φτάνει τα 20/20 στην ηλικία των έξι μηνών.
 • Επίσης, έχουν πλέον πλήρη έγχρωμη όραση, δηλαδή αντιλαμβάνονται τα χρώματα, αν και ίσως όχι τόσο καθαρά όσο ένας ενήλικας. Μπορούν να δουν όλο το φάσμα των χρωμάτων, με λιγότερο καλά το μπλε και το μωβ.
 • Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας είναι ότι γέρνουν κεφάλι αν χρειαστεί να δουν καλά ένα αντικείμενο.
 • Τέλος, τα βρέφη πολύ συχνά σε αυτή την ηλικία στραβίζουν λόγω της ανωριμότητας τους. Δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε καθώς ο στραβισμός συνήθως υποχωρεί μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια.

Ανάπτυξη όρασης – Μωρό 7 -11 μηνών

 • Σε αυτή την ηλικία πολλά βρέφη αρχίζουν να μπουσουλάνε, γεγονός που βελτιώνει τη συνεργασία ματιών-χεριών-ποδιών –σώματος. Μπορούν πλέον να υπολογίσουν καλά τις αποστάσεις, να αρπάξουν και να πετάξουν αντικείμενα.
 • Τα βρέφη μπορούν να παρατηρούν μικρά αντικείμενα (μεγέθους φακής) και μπορούν να συντονίσουν το μάτι-το χέρι και να υπολογίσουν την απόσταση αρκετά καλά, ώστε να τα πιάσουν με τον δείκτη και τον αντίχειρα.
 • Επίσης, αρχίζουν να αποκτούν την ικανότητα να παρακολουθούν πλέον αντικείμενα που βρίσκονται μακριά, δηλαδή μπορούν να δουν έξω από το παράθυρο.
 • Θυμούνται αντικείμενα ακόμη και αν δε τα βλέπουν ολόκληρα και αντιλαμβάνονται τη μονιμότητα των αντικειμένων, δηλαδή καταλαβαίνουν τώρα ότι τα αντικείμενα συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη και όταν δε τα βλέπουν, οπότε απολαμβάνουν  να παίζουν  κου-κου-τζα.

Ανάπτυξη όρασης – Μωρό 11 – 12 μηνών

 • Σε αυτή την ηλικία τα περισσότερα βρέφη είτε περπατάνε, είτε μπουσουλάνε, οπότε έχουν αναπτύξει καλή αίσθηση της απόστασης και του σώματός τους στο χώρο. Συνήθως μπορούν να παρακολουθούν αντικείμενα, που κινούνται γρήγορα και δείχνει ενδιαφέρον για τις φωτογραφίες και τις εικόνες στα βιβλία.

Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο πώς αναπτύσσεται η όραση του βρέφους κατά τον 1ο χρόνο της ζωής του!

Η ανάπτυξη της όρασης στα παιδιά: Πότε διακρίνει το βρέφος το χαμόγελό σας;Κατηγορία: Blog / Ενημέρωση για τους γονείς
Συντάκτης άρθρου:Παιδίατρος
https://www.kougia.grΗμερομηνία δημοσίευσης:
Κοινοποίηση άρθρου