Σταφυλόκκοκος σε παιδιά: Tα συμπτώματα και η θεραπείαΣταφυλόκκοκος σε παιδιά: Tα συμπτώματα και η θεραπεία

Γράφει η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που “εισβάλλει”  στα παιδιά και τα βρέφη με μεγάλη ευκολία και προκαλεί μια πολύ συχνή και μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος, που λέγεται μολυσματικό κηρίο.  Εκτός από τον σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus) αιτία  του μολυσματικού κηρίου αποτελεί και οστρεπτόκοκκος (Streptococcus pyogenes), αλλά οι γονείς συνηθίζουν να αναφέρονται σε αυτή τη δερματική λοίμωξη ως “σταφυλόκοκκος”

Παρατηρείται  συχνότερα το καλοκαίρι, εποχή κατά την οποία υπάρχει έντονη εφίδρωση και το δέρμα είναι περισσότερο εκτεθειμένο, δηλαδή χωρίς πολλά ρούχα, σε παιδιά 2-5 ετών.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς μπορείτε να προφυλαχτείτε από τον σταφυλόκκοκο, ποια είναι τα συμπτώματά αλλά και η ενδεδειγμένη θεραπεία σε περίπτωση που κολλήσουν τα παιδιά σας.

Tι είναι ο σταφυλόκοκκος ή όπως λέγεται επιστημονικά το μολυσματικό κηρίο;

Είναι όπως προαναφέρθηκε μια λοίμωξη του δέρματος. Αρχικά συνήθως εμφανίζεται σαν μικρές κόκκινες φουσκάλες στο πρόσωπο, γύρω από το στόμα και τη μύτη,ή  τα χέρια και τα πόδια, δηλαδή στα μέρη του σώματος που δεν καλύπτονται από ρούχα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε το βλέπουμε και αλλού. Στη συνέχεια οι φουσκάλες γεμίζουν υγρό, σπάνε και αφήνουν μια χρυσαφένια κρούστα πάνω στην πληγή.

Χωρίς θεραπεία οι βλάβες αυτές μπορεί να μεγαλώσουν, να επεκταθούν και σε άλλα σημεία του σώματος και ορισμένες φορές να γίνουν επώδυνες ή πιο συχνά να προκαλέσουν φαγούρα.

Πώς μεταδίδεται;

Το μολυσματικό κηρίο μεταδίδεται μετά από στενή επαφή με τα άτομα που το έχουν. Έτσι ένα παιδί που το έχει ακουμπά ή ξύνει μια πληγή επιμολυσμένη με σταφυλόκοκκο και στη συνέχεια με τα βρώμικα χέρια του το μεταφέρει αλλού, είτε πάνω του, σε άλλα σημεία του σώματός του, είτε σε άλλα άτομα με τα οποία βρίσκεται σε στενή επαφή, όπως η οικογένειά του ή τα άλλα παιδιά στον παιδικό σταθμό. Η μετάδοση μπορεί να γίνει επίσης και με άλλες μολυσμένες επιφάνειες όπως πετσέτες και τα ρούχα.

Πόσο σύντομα εμφανίζεται;

Οι φουσκάλες εμφανίζονται είτε 1-3 μέρες μετά από επαφή με άτομο με στρεπτόκοκκο, είτε 4-10 μέρες μετά από σταφυλόκοκκο, ανάλογα με το ποιο μικρόβιο ευθύνεται.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Για την αντιμετώπισή χρησιμοποιείται αντιβιοτική αλοιφή τοπικά, πάνω στη βλάβη. Όταν η βλάβη είναι πολύ εκτεταμένη ή πολύ έντονη, τότε το παιδί ίσως χρειαστεί να πάρει και αντιβίωση από το στόμα για 7-10 μέρες.

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου;

Πλύνετε πολύ καλά τα χέρια! Συνιστάται σχολαστικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών που φέρουν το μικρόβιο αλλά και των γονιών, που περιποιούνται την πληγή.

Κόψτε κοντά τα νύχια, ώστε να μην τραυματίζονται όταν ξύνονται αλλά και να μην μεταφέρουν το μικρόβιο.

Αλλάζετε καθημερινά τα ρούχα, τα σεντόνια και τις πετσέτες. Να τα πλύνετε σε υψηλές θερμοκρασίες, χωριστά από τα ρούχα της υπόλοιπης οικογένειας.

Πλύνετε τα παιχνίδια των παιδιών με ζεστό νερό και σαπούνι.

Μη στέλνετε τα παιδιά στο σχολείο μέχρι να σταματήσουν να είναι μεταδοτικά και γενικότερα αποφύγετε τις στενές επαφές με άλλα άτομα.

Πότε το παιδί σταματά να είναι μεταδοτικό;

Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά από 1-2 ημέρες θεραπείας ή μέχρι να ξεραθούν οι βλάβες. Καλό είναι μέχρι να σταματήσει το παιδί να είναι μεταδοτικό οι βλάβες να καλύπτονται με μια λεπτή γάζα ή με τα ρούχα.

Τι να κάνω αν ξαναεμφανιστεί;

Συχνά τα παιδιά βάζουν τα χέρια τους στη μύτη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκεί μια εστία των μικροβίων, που εύκολα ξαναμεταφέρονται στο υπόλοιπο σώμα, πάλι με τα βρώμικα χέρια. Σε περίπτωση που έχετε συχνά επεισόδια σταφυλοκόκκου συμβουλευτείτε τον παιδίατρός σας. Ίσως χρειαστεί να πάρει λίγο υγρό από την περιοχή για καλλιέργεια και να σας χορηγήσει αντισηπτική αλοιφή για να “καθαρίσει” αυτή την εστία.

Προσέξετε ιδιαίτερα τις υπάρχουσες πληγές, όπως τραύματα, τσιμπήματα εντόμων ή περιοχές με έκζεμα. Τα σημεία αυτά πρέπει να είναι καθαρά και καλυμμένα, γιατί να μην αποτελούν εύκολο «στόχο» για τον σταφυλόκοκκο.

Είναι επικίνδυνο;

Γενικά είναι μια ήπια λοίμωξη, που περνά χωρίς να αφήνει ουλές.

Πολύ σπάνια μπορεί να προχωρήσει και πιο μέσα στο δέρμα, προκαλώντας πιο σοβαρή λοίμωξη που λέγεται κυτταρίτιδα, να πειράξει τα νεφρά ή να αφήσει ουλές. Πλέον με την έγκαιρη χορήγηση αγωγής αυτές είναι επιπλοκές που δεν βλέπουμε πια.