Πυρετικοί σπασμοί: Μια ιδιαίτερη αντίδραση των παιδιών στον πυρετό. Πώς αντιμετωπίζονται;Πυρετικοί σπασμοί: Μια ιδιαίτερη αντίδραση των παιδιών στον πυρετό. Πώς αντιμετωπίζονται;

Γράφει η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια

Μια από τις χειρότερες καταστάσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένας γονέας είναι να δει το παιδί του να κάνει σπασμούς, γιατί μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα τρομακτική και δραματική εικόνα.

Ψυχραιμία όμως, γιατί οι πυρετικοί σπασμοί είναι μια καλοήθης κατάσταση που προκαλείται από μια λοίμωξη και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία 4 στα 100 παιδιά θα κάνουν πυρετικούς σπασμούς.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει επιπλέον ότι περίπου 1 στα 3 από τα παιδιά που έχουν ήδη εμφανίσει ένα επεισόδιο θα το επαναλάβουν μελλοντικά.

Τι είναι οι πυρετικοί σπασμοί

Οι πυρετικοί σπασμοί είναι  σπασμοί που συμβαίνουν όταν το παιδί έχει πυρετό, από οποιαδήποτε αιτία, συνήθως  όμως λόγω μιας ίωσης.

Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, μιας και παρατηρείται  σε ποσοστό 3-4% των παιδιών και συμβαίνει κυρίως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών έως 5 ετών,  με πιο συχνή την ηλικία των  12 με 18 μηνών.

Συνήθως  υπάρχει μια κληρονομικότητα,  δηλαδή αν ψάξουμε βρίσκουμε έναν κοντινό συγγενή,  που επίσης το πάθαινε μικρός.

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει σπασμούς;

Οι πυρετικοί σπασμοί συμβαίνουν συνήθως τις πρώτες 1-2 μέρες μιας λοίμωξης και παρατηρούνται την ώρα που ανεβαίνει ο πυρετός.  Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό πρώτα να δείτε τους σπασμούς και μετά να καταλάβετε ότι το παιδί έχει πυρετό.

Η εικόνα ενός παιδιού με σπασμούς μπορεί να είναι πολύ αγχωτική ή και τρομακτική για τους γονείς .

Τα παιδιά αρχικά μοιάζουν «παράξενα» και μετά χάνουν την επαφή με το περιβάλλον, εστιάζουν το βλέμμα σε ένα σημείο και το υπόλοιπο σώμα τους είναι είτε πολύ χαλαρό και άτονο,  είτε πολύ σφιχτό και ακίνητο σαν κούτσουρο . Μπορεί ακόμη και να παρουσιάζει επαναλαμβανόμενες μικρές κινήσεις, δηλαδή σπασμούς. Αυτό ίσως  να συνοδεύεται και με μια μικρή απώλεια ούρων ή κοπράνων. Την ώρα του επεισοδίου η αναπνοή μπορεί να είναι άρρυθμη και το παιδί να αλλάξει χρώμα.

Πόσο διαρκούν οι πυρετικοί σπασμοί;

Όσο κι αν εκείνη τη στιγμή ο χρόνος μοιάζει ατέλειωτος, οι σπασμοί διαρκούν από κάποια δευτερόλεπτα έως ένα με δύο λεπτά. Σπάνια μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο, έως 15 λεπτά.

Τι να κάνω όταν το παιδί μου έχει σπασμούς;

Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μην πανικοβληθείτε.

Ξαπλώστε το παιδί απαλά στο πλάι, ώστε να μην τραυματιστεί και να μην πνιγεί από το σάλιο του ή τυχόν εμετό.

ΜΗΝ το περιορίζετε, μην το κρατάτε σφιχτά.

ΜΗΝ βάζετε τα χέρια σας στο στόμα του. Η γλώσσα δεν γυρνάει και δεν μπορεί να πνίξει το παιδί, ούτε γίνεται να την καταπιεί!

ΜΗΝ βάζετε αντικείμενα στο στόμα του παιδιού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πυρετικοί σπασμοί διαρκούν πολύ λίγο και περνάνε μόνοι τους, οπότε δε μένει χρόνος για να αντιδράσετε.

Είναι οι πυρετικοί σπασμοί επικίνδυνοι;

Στην μεγάλη πλειοψηφία οι πυρετικοί σπασμοίείναι ακίνδυνοι και τα παιδιά αναρρώνουν πλήρως. Αν και η εικόνα στο επεισόδιο σπασμών είναι πολύ αγχωτική, η πάθηση είναι καλοήθης και  δεν επηρεάζει τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών, δεν προκαλεί εγκεφαλική βλάβη, μαθησιακές δυσκολίες ή επιληψία.

Ποια είναι η σχέση των  πυρετικών σπασμών και της επιληψίας;

Οι πυρετικοί σπασμοί συμβαίνουν, όπως λέει το όνομά τους, όταν το παιδί έχει πυρετό από μια λοίμωξη. Είναι κατά κανόνα καλοήθης κατάσταση.  Στην επιληψία δεν παρατηρείται πυρετός και είναι μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται και απαιτεί παρακολούθηση και συνήθως αγωγή.

Ένα ποσοστό περίπου 2-4% των παιδιών που έχουν εμφανίσει πυρετικούς σπασμούς μπορεί να εμφανίσουν και επιληψία καθώς τα παιδιά που έχουν γενετική προδιάθεση να εμφανίσουν επιληψία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν και πυρετικούς σπασμούς.

Τα παιδιά που έχουν εμφανίσει μόνο ένα επεισόδιο πυρετικών σπασμών έχουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό να εμφανίσουν επιληψία με τα παιδιά που δεν είχαν ποτέ πυρετικούς σπασμούς.

Πότε να ανησυχήσω;

Σε κάθε περίπτωση, μετά από ένα επεισόδιο πυρετικών σπασμών επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας. Η παρακολούθηση από παιδίατρο είναι απαραίτητη όχι όμως λόγω των σπασμών αλλά λόγω της λοίμωξης  που τους προκάλεσαν.

Αν οι σπασμοί διαρκούν περισσότερο από 5 λεπτά ή επαναλαμβάνονται στο ίδιο 24ωρο θα πρέπει οπωσδήποτε να το αναφέρετε.

Μπορεί το παιδί μου να το ξαναπάθει;

Η πιθανότητα ένα παιδί που έχει εμφανίσει ήδη ένα επεισόδιο πυρετικών σπασμών να το ξανακάνει είναι 30-35%. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα το παθαίνει κάθε φορά που έχει πυρετό.

Μπορώ να προφυλάξω το παιδί μου από τους πυρετικούς σπασμούς;

Οι πυρετικοί σπασμοί δεν απαιτούν χρόνια και σταθερή αγωγή. Αντιμετωπίστε τον πυρετό με αντιπυρετικά, δροσερά μπανάκια και κομπρέσσες, όπως θα κάνατε έτσι κι αλλιώς. Η προληπτική χορήγηση αντιπυρετικών είναι μια παλιά στρατηγική, που δε φάνηκε να βοηθάει, οπότε πλέον δε συνιστάται.