Ο ιός κοξάκι (ή νόσος «χεριών,ποδιών, στόματος»): Συμπτώματα, προφύλαξη και θεραπεία της ίωσηςΟ ιός κοξάκι (ή νόσος «χεριών,ποδιών, στόματος»): Συμπτώματα, προφύλαξη και θεραπεία της ίωσης

Γράφει η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια

Η νόσος χεριών,ποδιών, στόματος είναι μια ήπια συνήθως ίωση, που προκαλείται από τον ιό κοξακι (coxsackievirus A16), γι’ αυτό και συχνά οι γονείς την ονομάζουν έτσι.

Ποιος είναι αυτός ο ιός, ποια είναι τα συμπτώματα, η ενδεδειγμένη θεραπεία και πώς μπορείτε να προφυλάξετε τα παιδιά σας;

Ο ιός κοξάκι Α16 ανήκει στους εντεροιούς και η νόσος παρατηρείται συχνότερα στους ζεστούς μήνες, δηλαδή το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Η ίωση είναι πολύ συχνή σε όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως στα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό, καθώς σε αυτή την ηλικία βάζουν τα πάντα στο στόμα τους. 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι πυρετός, εξάνθημα με κόκκινες κηλίδες ή και φυσαλίδες σε όλο το σώμα και κυρίως στις παλάμες και τα πέλματα. Επιπλέον, εμφανίζονται άφθες ή κόκκινες φουσκάλες μέσα στο στόμα. Άλλωστε, αυτά τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ίωσης,  της έχουν δώσει και το όνομά της!

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν είναι κακοδιαθεσία, μείωση της όρεξης και ευερεθιστότητα στα βρέφη.

Πότε εμφανίζεται και πόσο κρατάει;

Τα συμπτώματα ξεκινάνε περίπου 3 με 6 μέρες μετά από την επαφή με άτομο που πάσχει από τη νόσο. Το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως ο πυρετός και ο πόνος στο λαιμό και το στόμα, ενώ συνοδεύονται από ελαττωμένη όρεξη.

Ο κύκλος της ίωσης είναι περίπου 7 με 10 μέρες.

Ποια είναι η θεραπεία;

Όπως σε κάθε ίωση, δεν χορηγείται αντιβίωση, αλλά περιμένουμε να κάνει τον κύκλο της.

  • Το πιο σημαντικό στην αντιμετώπιση είναι η καλή ενυδάτωση, οπότε δώστε στο παιδί  άφθονα υγρά.
  • Μην το πιέζετε να φάει και κυρίως μην δίνετε φαγητά με αλάτι ή λεμόνι, που μπορεί να τσούξουν τις πληγές. Προτιμείστε δροσερά, μαλακά φαγητά, όπως γιαούρτι και σούπες.
  • Χορηγήστε αντιπυρετικά αν έχει πυρετό, ενώ ενίοτε βοηθούν και τα ειδικά τζελ ανακούφισης πάνω στις βλάβες στο στόμα.

Πώς να προστατέψω το παιδί μου;

Όπως σε κάθε ίωση και σε αυτή την περίπτωση, το πιο σημαντικό μέτρο προφύλαξης είναι το καλό πλύσιμο των χεριών, τόσο των δικών σας όταν αλλάζετε πάνα ή πριν την παρασκευή του φαγητού, όσο και των παιδιών.

Επειδή ο ιός μπορεί να ζει για μερικές μέρες πάνω στις επιφάνειες και τα παιχνίδια, θα ήταν χρήσιμο να τα πλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι ή με νερό με λίγη χλωρίνη. Αυτό το μέτρο θα πρέπει να εφαρμόζετε και στους παιδικούς σταθμούς με κρούσματα.

Μην ξεχνάτε να πλένετε συχνά τις πιπίλες, καθώς μπαίνουν συνέχεια στο στόμα.

Όπως σε κάθε ίωση, κρατήστε τα άρρωστα παιδιά σπίτι ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα παιδάκια.

Πότε να ανησυχήσω;

Συχνά τα παιδιά λόγω του πόνου στο στόμα δεν πίνουν υγρά,γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δεν μπορεί να πιει υγρά ή έχει λίγα και σκουρόχρωμα ούρα, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.