Οστρακιά: Συμπτώματα, θεραπεία και συμβουλές για γονείς!Οστρακιά: Συμπτώματα, θεραπεία και συμβουλές για γονείς!

Γράφει η Παιδίατρος Βικτωρία Κούγια

Η οστρακιά είναι μια λέξη που τρομάζει πολλούς γονείς. Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα συμπτώματα της νόσου και για το ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για την άμεση αντιμετώπισή της.

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλά είναι τα κρούσματα τηςοστρακιάς σε παιδικούς σταθμούς και  νηπιαγωγεία. Με την κατάλληλη φροντίδα και επίβλεψη το παιδί σας γρήγορα θα την ξεπεράσει και θα επιστρέψει υγιές στο σχολείο του!

Τι είναι η οστρακιά;

Η οστρακιά είναι μια λοίμωξη από το μικρόβιο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος, που ξεκινάει συνήθως σαν αμυγδαλίτιδα με πυρετό. Στη συνέχεια, ένα συγκεκριμένο στέλεχος του μικροβίου παράγει μία τοξίνη που προκαλεί επιπλέον στο παιδί ένα κατακόκκινο εξάνθημα που καλύπτει όλο το σώμα. Είναι πιο συχνή σε παιδιά 5-15 ετών.

Η οστρακιά είναι μια ασθένεια που τρομάζει πολλούς γονείς. Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα της νόσου και για το ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για την άμεση αντιμετώπισή της.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστρακιάς;

Το παιδί που έχει νοσήσει από την οστρακιά μπορεί να εμφανίσει πυρετό, πόνο στην κοιλιά, πονόλαιμο, εμετούς και μετά από μερικές μέρες εξανθήματα.

Το εξάνθημα μοιάζει με έγκαυμα και στην υφή θυμίζει γυαλόχαρτο. Συχνά συνοδεύεται από έντονο κνησμό. Το κόκκινο εξάνθημα μπορεί να υπάρχει και στο πρόσωπο, με εξαίρεση την περιοχή γύρω από το στόμα. Η γλώσσα αρχικά είναι καλυμμένη με ένα χοντρό άσπρο στρώμα, που όταν πέφτει αφήνει μια γλώσσα που μοιάζει με φράουλα: κατακόκκινη με μικρά εξογκωματάκια.

Η οστρακιά είναι μια ασθένεια που τρομάζει πολλούς γονείς. Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα της νόσου και για το ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για την άμεση αντιμετώπισή της.

Τα παιδιά με οστρακιά συνήθως έχουν διογκωμένες αμυγδαλές και δυσκολεύονται στην κατάποση. Σπανιότερα αντί για αμυγδαλίτιδα έχουν λοίμωξη του δέρματος.

Αφού φύγει το εξάνθημα, το οποίο διαρκεί συνήθως 7 ημέρες, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών μπορεί να ξεφλουδίζονται ακόμη και έξι βδομάδες μετά.

Είναι επικίνδυνη για το παιδί μου;

Παλιά, πριν τη χρήση των αντιβιοτικών, η νόσος θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη γιατί χωρίς αγωγή μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, τα νεφρά και τις αρθρώσεις. Σήμερα η έγκαιρη έναρξη των αντιβιοτικών έχει μειώσει κατά πολύ αυτές τις επιπλοκές.

Πώς κολλάει;

Η οστρακιά μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το ένα άτομο στο άλλο, όταν το άτομο που το έχει βήχει ή φταρνίζεται. Από την ώρα που το κολλάει κάποιος μέχρι να εμφανίσει τα συμπτώματα, μεσολαβούν 2 έως 4 ημέρες. Η μετάδοση είναι πιο πιθανή όσο στενότερη είναι η επαφή

Υπάρχει εμβόλιο;

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την οστρακιά. Ο μόνο τρόπος για να μην κολλήσει κάποιος είναι να τηρεί τους κλασικούς κανόνες υγεινής, όπως να μη μοιράζεται μαχαιροπίρουνα, ποτήρια κ.τ.λ. με άλλα άτομα και να πλένει συχνά τα χέρια του.

Πότε μπορεί το παιδί μου να ξαναπάει στο σχολείο;

Η οστρακιά δεν είναι μεταδοτική αφού περάσουν 24 ώρες από την έναρξη της αντιβίωσης. Τότε το παιδί μπορεί να ξαναπάει σχολείο, δεδομένου ότι δεν έχει πια πυρετό.

Μπορεί να ξανακολλήσει το παιδί μου;

Είναι δυνατόν ένα παιδί να ξαναπάθει οστρακιά αλλά αυτό είναι αρκετά σπάνιο.