Νινίδα στα μωρά: Πώς την αντιμετωπίζω;Νινίδα στα μωρά: Πώς την αντιμετωπίζω;

νινίδα στα μωρά

Γράφει η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια

Μερικοί γονείς εντοπίζουν στο κεφαλάκι του μωρού τους περίεργα κίτρινα κομμάτια κρούστας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας! Αυτό που έχει το μωρό σας είναι νινίδα και δεν είναι ούτε επώδυνο ούτε μεταδοτικό. Μάλιστα είναι κάτι που εμφανίζεται στα περισσότερα βρέφη. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι να μην προσπαθήσετε να την ξύσετε με τα χέρια και ότι θα φύγει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τι είναι η νινιδα;

Η νινίδα ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα όπως λέγεται ιατρικώς, χαρακτηρίζεται από κομμάτια από κιτρινωπά λιπαρά λέπια ή παχιά κίτρινη κρούστα, που μοιάζει κολλημένη στο κεφάλι του μωρού και είναι δύσκολο να απομακρυνθεί. Όταν η κρούστα πέφτει από μόνη της το δέρμα από κάτω μπορεί να είναι κόκκινο. Μερικές φορές μαζί με την κρούστα πέφτουν και λίγα μαλάκια, που όμως θα ξαναβγούν.

Η νινίδα μπορεί να «χαλάει» τις φωτογραφίες με το μωράκι σας, ωστόσο δεν δημιουργεί κανένα άλλο πρόβλημα. Μην αγχωθείτε λοιπόν αν δείτε κιτρινωπά λέπια, καθώς η νινίδα δεν είναι επώδυνη και κατά κανόνα δεν προκαλεί φαγούρα. Επίσης, δεν είναι μεταδοτική και ούτε οφείλεται σε κακή υγιεινή, ενώ τις περισσότερες φορές υποχωρεί από μόνη της, χωρίς ειδική αγωγή. Συνήθως εμφανίζεται τις πρώτες 2-6 εβδομάδες μετά τη γέννηση και υποχωρεί σιγά σιγά τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες, μέχρι τον 6o-12o μήνα.

Η νινίδα είναι μια πολύ συχνή κατάσταση, αφού ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι έως και το 70% των βρεφών έως 3 μηνών θα εμφανίσει σημεία σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, έστω μια φορά στη ζωή τους.

Πού εντοπίζεται η νινίδα;

Η νινίδα εντοπίζεται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, ανάμεσα στα φρύδια ή και πάνω σε αυτά, στα βλέφαρα, γύρω από τη μύτη, πίσω από τα αυτιά αλλά και στην περιγεννητική περιοχή.

Πού οφείλεται η νινίδα;

Η αιτιολογία είναι άγνωστη αλλά σίγουρα δεν προκαλείται από κακή υγιεινή ή από οποιαδήποτε αλλεργία. Ένας παράγοντας που πιθανώς συμβάλλει είναι οι μητρικές ορμόνες, που κατά την εγκυμοσύνη περνάνε στο έμβρυο και προκαλούν υπερέκκριση σμήγματος από τους αδένες και τους θύλακες των τριχών. Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στη νινίδα είναι ο μύκητας malassezia, που αναπτύσσεται στο σμήγμα μαζί με βακτήρια.

Ποια είναι η θεραπεία της νινίδας;

Η νινίδα είναι μια κατάσταση, που περνά από μόνη της. Πολύ σπάνια ο παιδίατρος θα χρειαστεί να συνταγογραφήσει αλοιφές που περιέχουν μικρή ποσότητα κορτιζόνης ή αντιμυκητιασική αγωγή.

νινίδα στα μωρά

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;

Η νινίδα υποχωρεί από μόνη της μετά από λίγο καιρό, από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες. Για να βοηθήσετε να υποχωρήσει πιο γρήγορα μπορείτε να πλένετε το κεφάλι του μωρού σας καθημερινά μ΄ένα ήπιο παιδικό σαμπουάν. Το απαλό μασάζ με τα χέρια σας ή με ένα απαλό πανάκι, βοηθά τη νινίδα να μαλακώσει και να αφαιρεθεί πιο εύκολα. Μετά το μπανάκι μπορείτε να την αφαιρέσετε με απαλές κινήσεις με μια απαλή βούρτσα ή ακόμη και οδοντόβουρτσα. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να την ξύσετε ή να τη ξεκολλήσετε με τα χέρια σας γιατί μπορεί να προκαλέσετε φλεγμονή ή και αιμορραγία.

Αν η νινίδα δεν υποχωρεί με τα παραπάνω μπορείτε να βάλετε ένα ενυδατικό έλαιο ή λάδι π.χ. ελαιόλαδο, βαζελίνη ή ειδικά μαλακτικά προϊόντα για τη νινίδα. Αφού το αφήσετε για λίγα λεπτά για να μαλακώσει η περιοχή, αφαιρέστε τη νινίδα με ήπιες κινήσεις με μια απαλή βούρτσα ή ακόμη και οδοντόβουρτσα. Στη συνέχεια μπορείτε να ξεβγάλετε με ένα απαλό παιδικό σαμπουάν ή ένα ειδικό σαμπουάν για τη νινίδα.

Όταν η νινίδα υποχωρήσει πλένετε το κεφαλάκι του μωρού σας κάθε 2-3 μέρες με απαλό σαμπουάν, ώστε να μην ξαναεμφανιστεί.

Πότε να επικοινωνήσω με τον παιδίατρό μου;

· Αν η κρούστα έχει επεκταθεί σε μεγάλη επιφάνεια του σώματος του μωρού

· Αν τρέχει υγρό ή και αίμα από την κρούστα

· Αν οι περιοχές με νινίδα μοιάζουν πρησμένες (οιδηματώδεις)

· Αν δεν υποχωρεί μετά από αρκετές εβδομάδες περιποίησης