Θηλασμός και φάρμακα: Ποια επιτρέπονται και ποια όχιΘηλασμός και φάρμακα: Ποια επιτρέπονται και ποια όχι

Η μητέρα που θηλάζει, προσφέρει στο μωρό της ένα δυνατό ξεκίνημα για μια υγιή ζωή. Τι γίνεται όμως αν πρέπει να πάρει φάρμακα κατά την περίοδο της γαλουχίας; Επηρεάζει αυτό τον μητρικό θηλασμό ή επιβαρύνει την υγεία του μωρού; Η χρήση φαρμάκων την περίοδο του θηλασμού είναι ένα ζήτημα που φοβίζει τις μητέρες και πολλές γυναίκες έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τον θηλασμό καθώς πιστεύουν ότι δεν είναι συμβατός με τη λήψη φαρμάκων.

Η πλειοψηφία των φαρμάκων επιτρέπεται κατά την περίοδο της γαλουχίας παρά τη γενικευμένη αντίληψη ότι απαγορεύεται η χρήση φαρμάκων παράλληλα με τον θηλασμό.

Τα περισσότερα φάρμακα που παίρνει η μητέρα βρίσκονται στο αίμα της και επομένως περνάνε στο μητρικό γάλα. Ωστόσο λίγα βρίσκονται σε κλινικά σημαντική ποσότητα ώστε να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του μωρού.

Βέβαια, αυτό δεν είναι γενικό. Υπάρχουν ορισμένες τάξεις φαρμάκων που δεν επιτρέπονται κατά το θηλασμό καθώς βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στο γάλα και μπορεί να είναι επικίνδυνες για το μωρό.

Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και η θηλάζουσα μητέρα θα πρέπει να ενημερώνει τον παιδίατρό της σχετικά με τα φάρμακα που παίρνει ώστε να μπορεί να την καθοδηγήσει.

Ο βαθμός που μπορεί να επηρεαστεί το μωρό λόγω πρόσληψης φαρμακού από τη μητέρα εξαρτάται από την ποσότητά της ουσίας στο γάλα. Επίσης, η ηλικία και η γενική κατάσταση του μωρού παίζει σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα ένα υγιές τελειόμηνο μωρό 6 μηνών είναι λιγότερο ευάλωτο από ένα νεογέννητο ή ένα πρόωρο μωρό με πρόβλημα στα νεφρά.

Κάθε φορά που ο γιατρός συνταγογραφεί ένα φάρμακο σε μια θηλάζουσα μητέρα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του:

 • Πόσο απαραίτητο είναι για τη μητέρα
 • Αν επιδρά στην παραγωγή του γάλακτος, μειώνοντας ή αυξάνοντας την ποσότητα
 • Πόση ποσότητα αυτού του φαρμάκου εκκρίνεται στο γάλα και πόση από αυτή την ποσότητα απορροφά το μωρό
 • Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες στο μωρό
 • Την ηλικία του μωρού
 • Αν το μωρό λαμβάνει και συμπλήρωμα γάλακτος ή τροφών.

Μπορώ να πάρω παυσίπονα ενώ θηλάζω;

Η παρακεταμόλη (depon, panadol) και η ιβουπροφένη (algofren) θεωρούνται ασφαλή φάρμακα.

Μπορώ να πάρω αντιβίωση κατά τον θηλασμό;

Τα αντιβιοτικά είναι μια από τις πιο συχνές κατηγορίες φαρμάκων που συνταγογραφούνται σε θηλάζουσες μητέρες. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα περνούν στο γάλα, λίγα είναι εκείνα που μπορεί να βλάψουν το μωρό.

Σαν γενικός κανόνας ισχύει ότι τα αντιβιοτικά που μπορεί να πάρει το μωρό αν αρρωστήσει, αυτά μπορούν να χορηγηθούν και σε μια μητέρα που θηλάζει.

Κατηγορίες κατάλληλων αντιβιοτικών για θηλάζουσες

 • αμοξυκιλλίνη (Amoxil)
 • αμοξυκιλλίνη μαζί με κλαβουλανικό οξύ (Augmentin)
 • κεφαλοσπορίνες (πχ Zinadol, Ceclor)
 • ερυθρομυκίνες (Klaricid, Zithromax)

Μπορώ να κάνω αξονική ή μαγνητική τομογραφία με σκιαστικό;

Η απάντηση είναι ναι γιατί εκκρίνεται στο μητρικό γάλα σε τόσο μικρή ποσότητα που δεν μπορεί να προκαλέσει πρακτικά παρενέργειες στο μωρό.

Οι θηλάζουσες μητέρες μπορούν επίσης άφοβα να κάνουν και απλή ακτινογραφία.

Εμβόλια

Ο θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη για τον εμβολιασμό της μητέρας. Τα εμβόλια που συστήνονται στις θηλάζουσες στοχεύουν να προφυλάξουν την ίδια και το μωρό της. αναβάλλονται.

Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου ενώ θηλάζω;

Η απάντηση είναι ναι.

Τι γίνεται αν λόγω φαρμάκων πρέπει να διακόψω προσωρινά το θηλασμό;

Αν χρειαστεί να διακόψετε προσωρινά το θηλασμό χρησιμοποιήστε θήλαστρο, κατά προτίμηση νοσοκομειακού τύπου για να μπορέσετε να διατηρήσετε τη ροή. Το γάλα που αντλείτε δυστυχώς θα πρέπει να το πετάξετε. Όταν ολοκληρωθεί η αγωγή και ο γιατρός σας σας επιτρρέψει να θηλάσετε, συνεχίζετε κανονικά.

Eνδεικτικές κατηγορίες φαρμάκων που απαγορεύονται κατά την διάρκεια του θηλασμού. 

 • Αμιωδαρόνη – φάρμακο για αρρυθμίες (Angoron)
 • Aντινεοπλασματικά φάρμακα
 • Καρβεγολίνη (Dostinex)
 • Φλουοξετίνη (Ladose)
 • Λίθιο
 • Προγεστερόνη
 • Ψευδοεφεδρίνη ( την βρίσκουμε στα σκευάσματα κατά του κρυολογήματος, όπως panadol cold & flu, nurofen cold & flu, contrex cold)
 • Ρετινοειδή
 • Ραδιοφαρμακευτικά

Χρήσιμες Συμβούλες

ℹ️ Πάρτε τα φάρμακα κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το θηλασμό.  Οι περισσότερες φαρμακευτικές ουσίες φτάνουν σε μια μέγιστη τιμή στο αίμα μας μία με δύο ώρες μετά τη λήψη τους.  Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να βρίσκονται σε μικρή ποσότητα στο γάλα στον επόμενο θηλασμό.

ℹ️ Ζητήστε να σας χορηγηθούν φάρμακα που δίνονται πολλές φορές την ημέρα, δηλαδή με μικρότερο χρόνο ημίσειας ζωής Τ1/2. Αν για παράδειγμα πρέπει να πάρετε αντιβίωση, θεωρείται καλύτερη αυτή που δίνεται τρεις φορές την ημέρα και όχι μόνο μία. Φάρμακα με μεγάλο χρόνο ημίσειας ζωής τείνουν να αθροίζονται στο αίμα του ασθενούς και να προκαλούν τοξικότητα.

ℹ️ Παρακολουθήστε το μωρό σας για περίεργα συμπτώματα, όπως λήθαργο, ευερεθιστότητα, διάρροια ή κολικούς.

Βάσεις δεδομένων για την συμβατότητα των φάρμακων κατά την περίοδο του θηλασμού