Τι είναι η λαρυγγίτιδα;Τι είναι η λαρυγγίτιδα;

Η λαρυγγίτιδα είναι, όπως φανερώνει και η λέξη, φλεγμονή του λάρυγγα. Στις περισσότερες περιπτώσεις  η αιτία της είναι μια ίωση. Σπανιότερα οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση  και πολύ πολύ σπάνια  οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο.

Η ιογενής λαρυγγίτιδα, που όπως είπαμε είναι και η πιο συχνή, παρουσιάζεται συνήθως το χειμώνα, σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών. Στην αρχή, τα παιδιά εμφανίζουν για 2-3 ημέρες καταρροή και χαμηλό πυρετό. Μετά αρχίζει ο χαρακτηριστικός  βήχας, που μοιάζει με γαύγισμα σκύλου, εμφανίζεται συνήθως τα ξημερώματα και συνοδεύεται από βραχνάδα στη φωνή και θόρυβο κατά την εισπνοή. Σπάνια, όταν η λαρυγγίτιδα είναι πιο βαριάς μορφής,  το παιδί μπορεί να παρουσιάζει εκτός από θόρυβο και δυσκολία στην αναπνοή.

Η αλλεργική λαρυγγίτιδα, δεύτερη σε συχνότητα, παρατηρείται συνήθως σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά που έχουν ιστορικό αλλεργιών. Επειδή δεν συνδυάζεται με ίωση δεν προηγείται καταρροή ή πυρετός,  αλλά το παιδί παρουσιάζει ξαφνικά τον χαρακτηριστικό βήχα με τη βραχνάδα και πιθανόν και τη δυσκολία στην αναπνοή.

Τις ελάχιστες φορές που οφείλεται σε μικρόβιο η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Το παιδί έχει υψηλό πυρετό, δυσκολεύεται πολύ να πάρει ανάσα, έχει γερμένο το κεφάλι προς τα εμπρός και σάλια τρέχουν από το στόμα του γιατί δεν μπορεί να τα καταπιεί. Αν υποπτευθείτε κάτι τέτοιο πρέπει να πάτε το παιδί αμέσως στο νοσοκομείο.