Νεογνικός τρόμος στα μωρά: Μια φυσιολογική αντίδραση στα ερεθίσματαΝεογνικός τρόμος στα μωρά: Μια φυσιολογική αντίδραση στα ερεθίσματα

μωρό, μαμά, νεογνικός τρόμος, νεογέννητο, κίνηση, χέρι, πόδι, τρεμούλιασμα, Βικτωρία Κούγια

Γράφει η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια

Σαν νέοι γονείς είναι πολύ εύκολο να ανησυχήσετε όταν το μωρό σας εμφανίζει οποιαδήποτε “περίεργη” ή ασυνήθιστη κίνηση, όπως τρεμούλιασμα του σαγονιού, ή τίναγμα του χεριού ή του ποδιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κινήσεις αυτές είναι νεογνικός τρόμος, δηλαδή φυσιολογικές και ακίνδυνες κινήσεις, που σύντομα, όσο το μωράκι σας μεγαλώνει, θα υποχωρήσουν.

Τι είναι ο νεογνικός τρόμος;

Ο τρόμος των νεογνών είναι το τρέμουλο που παρουσιάζουν ορισμένες φορές τα νεογέννητα, πιο συχνά στο σαγόνι τους ή στα κάτω άκρα. Είναι η πιο συχνή αυτόματη κίνηση των βρεφών, οφείλεται σε νευρολογική ανωριμότητα και υποχωρεί πλήρως όσο μεγαλώνουν. Μερικές φορές οι γονείς μπορεί να μπερδέψουν αυτό τον τρόμο με σπασμούς, κάτι που φυσικά αγχώνει πολύ τους γονείς. Ο τρόμος στα υγιή τελειόμηνα (δηλαδή όχι πρόωρα) νεογνά δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Τα νεογνά με τρόμο δεν εμφανίζουν καμία άλλη αλλαγή, δηλαδή δεν διακόπτεται η αναπνοή τους, δεν εμφανίζουν κίνηση των ματιών ή δεν αλλάζει το χρώμα τους, συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν άλλη πάθηση. Ο νεογνικός τρόμος είναι απλώς ένας τρόπος αντίδρασης στα ερεθίσματα του νέου τους περιβάλλοντος.

Γιατί συμβαίνει;

Ο νεογνικός τρόμος είναι εκδήλωση έντονης νευρομυϊκής δραστηριότητας στα νεογέννητα και οφείλεται στην ανωριμότητα του νευρομυϊκού συστήματος.

Πόσο συχνός είναι;

Τα 2/3 των φυσιολογικών νεογνών παρουσιάζουν νεογνικό τρόμο. Τα μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα εμφανίζουν τρόμο σε ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα.

Πού εμφανίζεται συνήθως;

Ο τρόμος μπορεί να εμφανιστεί μεμονωμένα και ασύμμετρα σε οποιοδήποτε άκρο και πιο συχνά στην κάτω γνάθο.

Πώς ξεκινάει;

Ο τρόμος εκλύεται πολύ εύκολα στα νεογέννητα με την επίδραση εξωτερικών ερεθισμάτων, όπως για παράδειγμα η αλλαγή της πάνας ή ακόμη και από δυνατό θόρυβο.

Πώς σταματάει;

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι το κράτημα του άκρου που τρέμει. Κρατήστε το απαλά αλλά σταθερά και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα σταματήσει. Ένας άλλος τρόπος είναι να τεντώσετε ή να λυγίσετε απαλά το άκρο που τρέμει. Ο τρόμος της κάτω γνάθου σταματά με την πρόκληση θηλαστικών κινήσεων.

Πόσο καιρό διαρκεί;

Τις περισσότερες φορές ο τρόμος αυτός υποχωρεί μέσα σε 2 εβδομάδες, αν και σπάνια μπορεί να κρατήσει μέχρι και 2 μήνες, με σταδιακή εξασθένηση.

Πότε να επικοινωνήσω με τον παιδίατρό μου;

Αν το τρέμουλο δεν σταματάει με τις προηγούμενες συμβουλές, εκλύεται και άλλες στιγμές πέρα από τις περιπτώσεις των εξωτερικών ερεθισμάτων που αναφέρθησαν τότε καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας. Επίσης στην περίπτωση που μαζί με το τρέμουλο το παιδί εμφανίζει περίεργη κίνηση των ματιών ή αλλαγή στο χρώμα του ή ακόμη στο ρυθμό της αναπνοής του ή αν οι κινήσεις εμφανίζονται συμμετρικά και στα δύο άκρα ή στο ίδιο χέρι-πόδι συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.