Να κάνω στο παιδί μου το εμβόλιο της γρίπης; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο εμβόλιο!Να κάνω στο παιδί μου το εμβόλιο της γρίπης; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο εμβόλιο!

Γράφει η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια

Με την έναρξη του φθινοπώρου και της νέας σχολικής χρονιάς εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα της γρίπης και οι απορίες σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο επανέρχονται στο προσκήνιο. Είναι ασφαλές το εμβόλιο της γρίπης; Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν και πότε; Πρέπει να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο;

Γιατί να κάνω το εμβόλιο της γρίπης;

Η γρίπη εμφανίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες, από Οκτώβριο έως Απρίλιο, και προκαλείται κυρίως από τους ιούς της γρίπης Α και Β και σπάνια από τον C. Πρόκειται για ένα συχνό νόσημα που μπορεί, δυστυχώς, να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη προφύλαξη. Οι περισσότεροι άνθρωποι νοσούν ελαφρά. Ορισμένοι όμως, κυρίως όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές όπως πνευμονία, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα και έξαρση άσθματος.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι νοσεί το 3-5 % του πληθυσμού, ενώ εκτιμάται ότι 40.000 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ετησίως οφείλονται στον ιό της γρίπης (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη, τα συμπτώματα και τη θεραπεία της γρίπης μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο εδώ).

Πέρα των συνηθισμένων τρόπων προφύλαξης που ισχύουν για όλες τις ιώσεις όπως είναι η αποφυγή επαφής με άρρωστα άτομα, η αποφυγή κλειστών χώρων και το συχνό πλύσιμο των χεριών, για την αποτελεσματική προστασία από τη γρίπη συστήνεται το αντιγριπικό εμβόλιο.

Πότε πρέπει να εμβολιαστώ;

Ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται εγκαίρως, πριν την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων, δηλαδή κάθε χρόνο κατά τους μήνες Οκτώβριο -Νοέμβριο. Αν κάποιος δεν εμβολιαστεί εγκαίρως μπορεί να το κάνει και αργότερα, όσο υπάρχουν ακόμη κρούσματα γρίπης. Τα παιδιά κάτω των 9 ετών που θα κάνουν το εμβόλιο για πρώτη χρονιά  χρειάζονται 2 δόσεις, επομένως καλό είναι να ξεκινούν το συντομότερο δυνατόν.

Πότε θεωρείται κάποιος προφυλαγμένος μετά τη χορήγηση του εμβολίου;

Για να αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες. Γι΄ αυτό είναι τόσο σημαντικό ο εμβολιασμός να γίνεται έγκαιρα, πριν την εμφάνιση κρουσμάτων.

Γιατί πρέπει να εμβολιάζομαι κάθε χρόνο;

Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα και ο μόνος τρόπος για να είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο, είναι να φτιάχνεται βάσει των στελεχών που κυκλοφορούσαν την προηγούμενη χρονιά. Για την περίοδο 2019-2020 το αντιγριπικό εμβόλιο έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.ΟΥ.).

Τι διαφορετικό υπάρχει φέτος;

Φέτος κυκλοφορούν μόνο τετραδύναμα εμβόλια έναντι της γρίπης, που περιέχουν αντιγόνα έναντι 2 στελεχών του ιού της γρίπης τύπου Α και 2 στελεχών τύπου Β.

Υπάρχουν 3 διαφορετικά εμπορικά σκευάσματα. Από αυτά το Fuaririx Tetra και το Vaxigrip Tetra μπορούν να χορηγηθούν σε παιδιά από 6 μηνών και άνω, ενώ το Influvac Tetra μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά από 3 ετών και άνω.

Το τριδύναμο εμβόλιο της γρίπης ΔΕΝ κυκλοφορεί πια.

Τι γίνεται με τα παιδιά και το εμβόλιο της γρίπης;

Σε ΟΛΑ τα παιδιά, από την ηλικία των 6 μηνών και άνω γίνεται ολόκληρη η δόση του εμβολίου.

Στα παιδιά κάτω των 9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά θα πρέπει να γίνει και 2η δόση του εμβολίου 1 μήνα μετά την πρώτη. Σε παιδιά άνω των 9 ετών και στους ενήλικες γίνεται μόνο μία δόση του εμβολίου ετησίως.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν;

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αλλά συστήνεται σε όλα τα άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω. Το πιο σημαντικό όμως είναι να γίνεται στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

1.      Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

2.      Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

3.      Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

·         άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες,

·         καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές,

·         ανοσοκαταστολή,

·         μεταμόσχευση οργάνων,

·         δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες),

·         σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα,

·         χρόνια νεφροπάθεια.

4.      Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες.

5.      Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερης των 40 kg/m2 και παιδιά με ΔΜΣ>95η Ε.Θ.

6.      Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.

7.      Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

8.      Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

9.      Επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο της γρίπης;

Το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές. Σοβαρές παρενέργειες δεν έχουν καταγραφεί σε έρευνες διεθνώς.

Αν κάνω το εμβόλιο της γρίπης θα αρρωσταίνω λιγότερο;

Το εμβόλιο προστατεύει ΜΟΝΟ από τον ιό της γρίπης. Συχνά ο κόσμος χρησιμοποιεί τον όρο γρίπη για να περιγράψει το απλό κρυολόγημα ή συνηθισμένες ιώσεις του αναπνευστικού. Η γρίπη είναι συγκεκριμένο νόσημα και ο εμβολιασμός προστατεύει μόνο από αυτό.