Η ψώρα στα παιδιά και η αντιμετώπιση της



Η ψώρα στα παιδιά και η αντιμετώπιση της

Γράφει η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια

Η ψώρα είναι μια μεταδοτική νόσος του δέρματος, γνωστή από παλιά και πιο συχνή σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και στις μέρες μας σε καλές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής.
Η μετάδοση της νόσου γίνεται μετά από άμεση επαφή με το δέρμα και στα παιδιά μεταδίδεται κυρίως με το συγχρωτισμό, για παράδειγμα στο σχολείο, ή την κατασκήνωση. Πρόκειται για μια νόσο που δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας αρκεί να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Τι είναι η ψώρα;

Η ψώρα είναι μια δερματική πάθηση, που οφείλεται στο άκαρι της ψώρας Sarcoptes Scabiei και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή επαφή. Έτσι άτομα που κοιμούνται μαζί ή τα παιδιά στον παιδικό σταθμό, το σχολείο ή την κατασκήνωση εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο, ενώ θεωρείται απίθανο να κολλήσει κάποιος από μια χειραψία και μόνο. Σπανιότερα μπορεί να μεταδοθεί και από την κοινή χρήση πετσέτας ή κλινοσκεπασμάτων.

Τα ακάρεα της ψώρας ζουν και γεννάνε τα αυγά τους στο ανώτερο τμήμα του δέρματος σχηματίζοντας μια σήραγγα που φαίνεται σαν μια γραμμή αργυρόλευκη ή στο χρώμα του δέρματος. Συνήθως αυτή η γραμμή έχει μια κόκκινη τελεία στο ένα άκρο της. Δεν είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί σε όλους, αλλά συνήθως βρίσκεται ανάμεσα στα δάχτυλα και στους καρπούς ή τους αγκώνες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ψώρας;

Κύριο σύμπτωμα της ψώρας είναι ο έντονος κνησμός, ο οποίος κατά τη διάρκεια της νύχτας επιδεινώνεται και ταλαιπωρεί τα παιδιά που χάνουν τον ύπνο τους. Μια συνήθης αντίδραση του οργανισμού στο άκαρι της ψώρας είναι και το εξάνθημα που μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του σώματος. Ξεκινάει συνήθως σαν μια διάχυτη κοκκινίλα, η οποία εξαπλώνεται και σιγά σιγά μετατρέπεται σε μικρές κόκκινες φουσκαλίτσες.

Συνήθως το εξάνθημα δεν εμφανίζεται στο κεφάλι, αν και στα παιδιά που δεν έχουν ισχυρό ανοσιακό σύστημα μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και εκεί αλλά και στον αυχένα.

Πόσο καιρό κάνει να εμφανιστεί;

Από τη μέρα που θα ρθει κάποιος σε επαφή με το άκαρι της ψώρας μέχρι τη στιγμή που θα εμφανίσει συμπτώματα μπορεί να μεσολαβήσουν 4-8 εβδομάδες. Σε όλο αυτό το διάστημα μπορεί να μεταδώσει την ψώρα σε άλλα άτομα, χωρίς να γνωρίζει ότι την έχει.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η ψώρα δεν είναι σοβαρή νόσος αλλά επειδή είναι πολύ μεταδοτική απαιτεί άμεσα θεραπεία. Το άτομο που έχει ψώρα πρέπει να απλώσει μία ειδική λοσιόν ή κρέμα σε ολόκληρο το σώμα πολύ προσεκτικά ώστε να πάει σε όλες τις επιφάνειες. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και όλοι όσοι μένουν στο ίδιο σπίτι ή είχαν στενή επαφή με τον πάσχοντα, ακόμη και αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Είναι πολύ σημαντικό η θεραπεία να γίνει για όλους ταυτόχρονα, ώστε να μην συνεχιστεί η μετάδοση της νόσου από το ένα άτομο στο άλλο. Σε κάποια σκευάσματα χρειάζεται και δεύτερη εφαρμογή μία βδομάδα μετά.

  • Στα παιδιά που πιπιλίζουν τα δάχτυλά του θα πρέπει να εφαρμοστούν γάντια ώστε να μην καταπίνουν την θεραπεία
  • Την πρώτη μέρα θεραπείας όλα τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα θα πρέπει να πλυθούν σε θερμοκρασία 50ο C για τουλάχιστον 10 λεπτά.
  • Αν υπάρχουν ρούχα ή αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν θα πρέπει να κλειστούν καλά σε μία σακούλα και να μείνουν έτσι για τουλάχιστον 3 μέρες, ώστε να πεθάνουν τα ακάρεα, τα οποία ζουν εκτός ανθρώπινου σώματος για 48-72 ώρες.

Ποιες είναι οι επιπλοκές;

Η ψώρα αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα και τα ακάρεα εξουδετερώνονται γρήγορα, αλλά ο κνησμός μπορεί να κρατήσει για μερικές βδομάδες καθώς οφείλεται σε αντίδραση του οργανισμού.

Η ψώρα δεν είναι επικίνδυνο νόσημα. Η μόνη πιθανή επιπλοκή είναι η επιμόλυνση των πληγών από το ξύσιμο λόγω του πολύ έντονου κνησμού

Πότε μπορεί το παιδί μου να επιστρέψει στο σχολείο;

Το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά από 24 ώρες θεραπείας.

Χρήσιμες συμβουλές:

  • Η ψώρα δεν μεταδίδεται από κατοικίδια
  • Η μετάδοση της ψώρας δεν έχει να κάνει με την καθαριότητα, ο καθένας μπορεί να κολλήσει.