Βρεφικοί κολικοί & πώς να τους αντιμετωπίσετεΒρεφικοί κολικοί & πώς να τους αντιμετωπίσετε

Γράφει η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια

Πολλά μωρά τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους μπορεί να κλαίνε ξαφνικά, απαρηγόρητα και έντονα χωρίς κάποιον εμφανή λόγο. Οι βρεφικοί κολικοί είναι κάτι το συνηθισμένο για πολλά μωράκια μετά τη 2η εβδομάδα και αποτελεί μια ιδιαίτερα στρεσογόνο κατάσταση για τους γονείς που βλέπουν το μωρό τους να κλαίει χωρίς εκείνοι να μπορούν να το βοηθήσουν.

Το να είναι κάποιος νέος γονιός κρύβει δυσκολίες, το να είναι νέος γονιός ενός μωρού που κλαίει απαρηγόρητα από κολικούς είναι σαφώς πιο δύσκολο και απαιτητικό.

Τι είναι οι κολικοί;

Οι βρεφικοί κολικοί είναι το έντονο και παρατεταμένο κλάμα ή/και ανησυχία, που συμβαίνει συχνά σε ένα κατά τα άλλα υγιές μωρό. Δεν πρόκειται για νόσημα, παρατηρείται σχεδόν στο 50% των βρεφών και αποτελεί μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης. Οι κολικοί εμφανίζονται τόσο σε θηλάζοντα όσο και σε βρέφη που παίρνουν τροποποιημένο γάλα αγελάδος.

Ένα βρέφος με κολικούς σύμφωνα με τα κριτήρια του Wessel , κλαίει περισσότερες από 3 ώρες, περισσότερες από 3 μέρες την εβδομάδα και για περισσότερο από 3 βδομάδες (κανόνας 3Χ3Χ3).

Χαρακτηριστικό των κολικών είναι ότι τα περισσότερα μωρά κλαίνε συνήθως μια συγκεκριμένη ώρα (συνήθως το απόγευμα ή το βράδυ) και δεν παρηγορούνται εύκολα. Συχνά κατά το κλάμα λυγίζουν τα ποδαράκια προς την κοιλιά ή κάνουν τόξο με την πλάτη τους. Η κοιλιά τους μπορεί να γουργουρίζει ή να έχει πολλά αέρια, τα χέρια σφίγγουν σε μπουνίτσες και το πρόσωπο κοκκινίζει. Το κλάμα των κολικών είναι λίγο διαφορετικό από το συνηθισμένο κλάμα, συνήθως είναι πιο οξύ και οι γονείς μαθαίνουν με τον καιρό να το αναγνωρίζουν και να το ξεχωρίζουν.

Πότε εμφανίζονται;

Οι κολικοί συνήθως ξεκινούν από τη 2η εβδομάδα, χειροτερεύουν γύρω στην 6η και βελτιώνονται συνήθως μετά τον 3-4ο μήνα. Οι κολικοί μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή της μέρας και της νύχτας, αν και πιο συχνά παρατηρούνται το απόγευμα. Είναι συνηθισμένο πάντως κάθε μωρό να έχει μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που εμφανίζει το κλάμα των κολικών.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;

Παρά το γεγονός ότι οι κολικοί γενικά υποχωρούν μόνοι τους με την πάροδο του χρόνου, η προσπάθεια των γονιών να ηρεμήσουν ένα παιδί που κλαίει απαρηγόρητα είναι μια ακόμη δυσκολία σε όλα όσα έχουν να αντιμετωπίσουν. Υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να μειωθεί η διάρκεια και βαρύτητα των κολικών, να μειώσετε το στρες που αισθάνεστε και να ισχυροποιήσετε το δεσμό με το μωρό σας.

· Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που κλαίει το μωρό, ότι δηλαδή είναι ταϊσμένο και αλλαγμένο.

· Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Ακούγετε πολύ δύσκολο αλλά ένας γονιός που παραμένει ήρεμος είναι πιο εύκολο να παρηγορήσει ένα ανήσυχο βρέφος.

· Πάρτε αγκαλιά το μωρό που κλαίει. Το μωρό σας το χρειάζεται και μην ανησυχείτε, δεν το κακομαθαίνετε με αυτήν την τακτική. Το κλάμα είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και η άμεση ανταπόκρισή σας δίνει στο μωρό αίσθημα ασφάλειας.

· Δοκιμάστε να το κουνήσετε απαλά στην αγκαλιά σας ή τοποθετήστε το μωρό στον ώμο σας και κουνήστε το ρυθμικά. Τα βρέφη αγαπάνε τις απαλές κινήσεις.

· Κάντε μια βόλτα με το καρότσι ή το αυτοκίνητο. Πολύ προσοχή να μην αποσπά την προσοχή σας από το δρόμο το κλάμα του μωρού σας.

· Άλλη μια λύση είναι να βάλετε το μωράκι σας με την κοιλιά να ακουμπάει στο πόδι σας, η πίεση αυτή μπορεί να βοηθήσει.

· Δοκιμάστε βρεφικό μασάζ με απαλές κινήσεις.

· Αν θηλάζετε προσφέρεται στο μωρό το στήθος καθώς τα περισσότερα θηλάζοντα μωρά συνήθως ηρεμούν όταν θηλάζουν.

· Η πιπίλα μπορεί επίσης να ηρεμήσει το μωρό σας. Αν το μωρό σας δείχνει να παρηγορείτε όσο πιπιλίζει ενώ δεν είναι πεινασμένο, η πιπίλα θα βοηθήσει στο να ηρεμήσει.

· Αν θηλάζετε παρατηρήστε προσεκτικά αν κάποια τροφή στη διατροφή σας επηρεάζει και χειροτερεύει τους κολικούς και αφαιρέστε την για μικρό χρονικό διάστημα.

Πώς να προλάβω τους κολικούς;

· Δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον, με χαμηλό φωτισμό . Μιλήστε με απαλή ψιθυριστή φωνή και διατηρήστε τους περισπασμούς στο ελάχιστο.

· Βοηθήστε το μωρό σας να ρευτεί μετά από κάθε γεύμα.

· Βάλτε ήπιους ήχους, όπως απαλή μουσική ή λευκούς θορύβους. Η απαλή μουσική μπορεί να είναι όποια μουσική προτιμάτε, αλλά η μουσική του Μότσαρτ συγκεκριμένα έχει φανεί ότι έχει πολύ θετική επίδραση στα μωρά. Στους λευκούς θορύβους μπορεί να περιλαμβάνεται ο ήχος από το πιστολάκι, τον απορροφητήρα ή το πλυντήριο.

· Ταΐστε το μωρό ως συνήθως, μην το αφήνετε πεινασμένο, ώστε να κλαίει από την πείνα αλλά μην το υπερταΐζετε κιόλας, ώστε να κλαίει από τη δυσφορία.

· Αν θηλάζετε μπορείτε να δοκιμάστε να δώσετε στο μωρό σας προβιοτικές σταγόνες (Lactobacillus Reuteri), αφού συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Τα προβιοτικά δεδομένου ότι επηρεάζουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου φαίνεται ότι βοηθούν ορισμένα μωρά, μειώνοντας τη διάρκεια του κλάματος αν και δεν επηρεάζουν τη συχνότητα των κολικών.

· Τέλος, μην ντραπείτε να ζητήσετε βοήθεια ή να κάνετε ένα διάλειμμα. Πολύ συχνά η κατάσταση αυτή δημιουργεί πολύ άγχος και πίεση στους νέους γονείς. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο. Ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειας ή ένα φίλο να φροντίσει για λίγο το μωρό και εσείς πάτε μια βόλτα ή ξεκουραστείτε για λίγο σε ένα άλλο δωμάτιο. Αυτός ο χρόνος μακριά από την κατάσταση θα σας βοηθήσει να πάρετε μια ανάσα, νέες δυνάμεις και με όρεξη να αντιμετωπίσετε τα γέλια και τα κλάματα του μωρού σας!