Αυνανισμός στην παιδική ηλικία: Πώς να τον διαχειριστείτεΑυνανισμός στην παιδική ηλικία: Πώς να τον διαχειριστείτε

Ο αυνανισμός στην παιδική ηλικία είναι ένα θέμα που κάνει τους περισσότερους γονείς  να αισθάνονται άβολα και να αναρωτιούνται με ποιον τρόπο να διαχειριστούν την κατάσταση. Η αμηχανία που νιώθουν αρχικά όταν δουν το παιδί τους να αυνανίζεται μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και θυμό δημιουργώντας δυσάρεστες καταστάσεις. Ο παιδικός αυνανισμός είναι κάτι το φυσιολογικό και οι γονείς πρέπει να το αντιμετωπίζουν χωρίς ντροπή και αισθήματα ενοχής.

Τι είναι ο παιδικός αυνανισμός;

Στην ηλικία των 4-5 ετών τα παιδιά έχουν πλήρη γνώση του φύλου τους, είναι ενήμερα των ανατομικών διαφορών των γεννητικών οργάνων των δύο φύλων και παρουσιάζουν έντονη περιέργεια και ενδιαφέρον για αυτά. Αυτή είναι η ηλικία στην οποία κορυφώνεται η ενασχόληση με τη σεξουαλικότητα. Θέλουν να εξερευνήσουν το σώμα τους, το σώμα των άλλων ακόμη και το σώμα των γονιών τους.

Μέσα από αυτή την περιέργεια για το σώμα τους, το άγγιγμα και την εξερεύνηση ανακαλύπτουν τον αυνανισμό, δηλαδή τη διέγερση των γεννητικών οργάνων τους, που τους προσφέρει μια αίσθηση απόλαυσης αλλά και παρηγοριάς, όταν είναι στεναχωρημένα ή κουρασμένα ή ακόμα και όταν βαριούνται.

Από την ηλικία των 6 ετών και μετά, όταν τα παιδιά αρχίζουν να αποκτούν μεγαλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και αντίληψη, ο αυνανισμός σε δημόσια μέρη σχεδόν σταματά, ενώ μειώνεται αισθητά ο αυνανισμός σε ιδιωτικά μέρη, όπως το δωμάτιο.

Μύθοι και πραγματικότητες για τον αυνανισμό στην παιδική ηλικία

Ο αυνανισμός στην παιδική ηλικία είναι ένα θέμα το οποίο οι περισσότεροι γονείς δυσκολεύονται να χειριστούν με άνεση. Αυτή η δυσκολία συνδυάζεται με αποφυγή του θέματος, που εντείνει την αμηχανία και γεμίζει την πράξη με αρνητικά συναισθήματα ενοχής.

Πολλοί είναι οι μύθοι που ακολουθούν τον αυνανισμό, σε πολλές κουλτούρες και θρησκείες, αν και με τα χρόνια το φαινόμενο φαίνεται να αρχίζει να απομυθοποιείται. Πλέον σπάνια ακούγεται ότι το παιδί που αυνανίζεται θα τυφλωθεί, θα τρελαθεί, θα εμφανίσει σπυράκια ή ακόμη και θα στειρωθεί! Παρόλα αυτά, συχνά το θέμα της σεξουαλικότητας αντιμετωπίζεται συχνά πολύ αυστηρά και ο αυνανισμός σε γενικές γραμμές αποθαρρύνεται.

Μια υπερβολική και κατασταλτική αντίδραση των γονιών μπορεί πρόσκαιρα να έχει αποτελέσματα και το παιδί  να σταματά την «ντροπιαστική» συμπεριφορά, αλλά τελικά η καταστολή μιας συμπεριφοράς που είναι  φυσιολογική για την ηλικία και που αποτελεί στάδιο κοινωνικο-αισθηματικής ανάπτυξης είτε την επιτείνει μελλοντικά είτε γεμίζει το παιδί με αισθήματα ντροπής και φόβου.

Επομένως,  όταν οι γονείς διαπιστώσουν ότι τα παιδιά τους αυνανίζονται δε θα πρέπει να αντιδράσουν  με θυμό, ντροπή ή ακόμη και με ηθική ενόχληση. Μια τέτοια ανακάλυψη είναι η τέλεια αφορμή για συζήτηση σχετικά με τη σεξουαλικότητα και το τι επιτρέπεται να γίνεται δημοσίως και τι ιδιωτικά.

Τι να κάνω όταν βλέπω το παιδί μου να αυνανίζεται;

Ο αυνανισμός είναι μέρος της ανθρώπινης σεξουαλικής εμπειρίας και τα παιδιά το βρίσκουν ευχάριστο. Αν δεν συμβαίνει τόσο συχνά ώστε να επηρεάζει τις υπόλοιπες δραστηριότητες των παιδιών, δε χρειάζεται να προσπαθήσετε να τον σταματήσετε.

  • Συζητήστε το με το παιδί χωρίς όμως να φορτώνετε την πράξη με ενοχές, χωρίς να χρησιμοποιείτε λέξεις όπως «κακό» ή «αμαρτία», γιατί έτσι μπορεί να δημιουργήσετε αισθήματα ενοχής και ντροπής, που μπορεί να επηρεάσουν την μετέπειτα σεξουαλική ζωή του παιδιού. Εννοείται ότι η τιμωρία δεν έχει καμία θέση στην προσέγγιση του θέματος.
  • Ενθαρρύνετε τη συζήτηση για το θέμα και απαντήστε στις ερωτήσεις του. Οι απαντήσεις σας καλό είναι να περιορίζονται μόνο σε αυτά που σας ρωτά και με γλώσσα κατάλληλη για την ηλικία και την αντίληψή του.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ανακαλύψουν το σώμα τους, αλλά προσοχή, χωρίς έκθεση σε σεξουαλικές εικόνες.
  • Βάλτε ξεκάθαρα όρια στο δικό σας βαθμό γύμνιας, που επιτρέπεται μέσα στο σπίτι, ώστε να μην εκθέτονται σε καταστάσεις που δε μπορούν να διαχειριστούν. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία εκδηλώνουν ερωτική διάθεση απέναντι στο γονιό του αντίθετου φύλου.
  • Αν θεωρείτε ότι εκείνη τη στιγμή το παιδί το κάνει από ανία, τραβήξτε το όμορφα και διακριτικά σε μια άλλη δραστηριότητα.
  • Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι ο αυνανισμός είναι μια διαδικασία προσωπική (όπως και άλλα πράγματα που έχει μάθει ως τώρα) και ότι μπορεί να το κάνει μόνο στο σπίτι, στον προσωπικό του χώρο και όχι δημόσια.

Να ανησυχήσω αν το παιδί μου αυνανίζεται υπερβολικά;

Ο υπερβολικά συχνός αυνανισμός ή ο δημόσιος αυνανισμός μπορεί να υποκρύπτει και άλλες καταστάσεις.

Μπορεί να είναι δείγμα έντονου άγχους, υπερβολικής ενασχόλησης με σεξουαλικές σκέψεις, φαντασιώσεις ή ορμές. Ακόμη και δείγμα ότι το παιδί δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή από τους γονείς στο σπίτι.

Συχνά ο αυνανισμός είναι ένας τρόπος να προσφέρει το παιδί παρηγοριά στον εαυτό του, όταν κατακλύζεται από συναισθήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Σπάνια, ο υπερβολικός αυνανισμός μπορεί να είναι και δείγμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Πότε να απευθυνθώ στον παιδίατρό μου;

  • Όταν το παιδί αυνανίζεται πολύ συχνά καθημερινά, τόσο στο σπίτι όσο και σε δημόσιους χώρους.
  • Σε περίπτωση δημόσιου αυνανισμού, που δε σταματά ακόμη και μετά από εκτεταμένες συζητήσεις με το παιδί.
  • Όταν ο αυνανισμός συνδυάζεται και με άλλα συμπτώματα συμπεριφορικών και συναισθηματικών δυσκολιών, όπως κοινωνική απομόνωση, επιθετικότητα, κατάθλιψη, ενούρηση ή εγκόπριση.
  • Όταν ο αυνανισμός που συνδυάζεται με ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά ή γλώσσα.