Αδερφική ζήλεια: Τι κάνουμε όταν το πρώτο παιδί ζηλεύει το νεογέννητο αδερφάκι του;Αδερφική ζήλεια: Τι κάνουμε όταν το πρώτο παιδί ζηλεύει το νεογέννητο αδερφάκι του;

Γράφει η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια

Η γέννηση ενός δεύτερου παιδιού είναι ένα ευτυχισμένο γεγονός για όλη την οικογένεια. Ή μήπως όχι;

Δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να δεχτεί τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Νιώθει ότι χάνει την προσοχή των γονιών του και συχνά ζηλεύει το νέο μωρό.

Το πρωτότοκο παιδί συνήθως αισθάνεται το μωρό ως εισβολέα στο σπίτι που “κλέβει” την προσοχή, τη φροντίδα και την αγάπη των γονιών του.

Αν σε αυτό προστεθεί η σωματική κούραση των γονιών οι οποίοι φροντίζουν πλέον δύο παιδιά και δεν έχουν πια χρόνο και υπομονή να χειριστούν με προσοχή τις ανάγκες του μεγαλύτερου παιδιού, τότε καταλαβαίνουμε πως ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού μπορεί να αποσυντονίσει την οικογένεια!

Το μωρό έφτασε! Πώς να προετοιμάσω το μεγαλύτερο παιδί για τον ερχομό του δεύτερου παιδιού;

Οδηγίες για παιδιά έως 2 ετών

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν ακριβώς την έννοια “αδερφός” ή “αδερφή”. Παρόλα αυτά μιλήστε τους με ενθουσιασμό για το νέο μωρό, διαβάστε τους και δείξτε τους εικόνες σε βιβλία και εξοικειώστε τα παιδιά με τις νέες λέξεις, όπως μωρό, αδερφάκι κ.τ.λ.

Φροντίστε το νέο μωρό όταν θα γεννηθεί να τους φέρει ένα…δώρο!

Οδηγίες για παιδιά 2-4 ετών

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά είναι πολύ προσκολλημένα στους γονείς και δεν θέλουν να τους μοιραστούν.

  • Εξηγήστε στο μεγαλύτερο παιδί ότι η αγάπη σας για αυτό δεν θα αλλάξει και ότι θα το αγαπάτε και θα το φροντίζετε το ίδιο.
  • Επίσης, αποφύγετε να πείτε στο παιδί ότι θα έρθει ένα αδερφάκι για να παίζει μαζί του, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα περιμένει ένα μεγάλο παιδί έτοιμο για παιχνίδι. Εξηγείστε στο μεγαλύτερο παιδί ότι το μωρό θα έχει ανάγκη από πολλή φροντίδα και ίσως κλαίει αρκετά.
  • Βάλτε το παιδί να συμμετέχει στις προετοιμασίες. Διαλέξτε μαζί τα νέα αντικείμενα για το μωρό και επιτρέψτε στο παιδί σας να τα επεξεργαστεί και να παίξει λίγο μαζί τους.
  • Μην ξαφνιαστείτε αν ξαναγυρίσει σε πιο παιδικές συμπεριφορές. Συχνά τα παιδιά με τον ερχομό ενός νέου μέλους παλινδρομούν σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης, όπως δεν μιλάνε καθαρά, θέλουν κάποιος να τους ταίσει ή έχουν κάποιο «ατύχημα» με την τουαλέτα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο μην το προτρέψετε να φέρετε σαν «μεγάλος». Δώστε του την προσοχή που χρειάζεται και επιβραβεύστε τις προσπάθειές του όταν τα καταφέρνει.
  • Η γέννηση του μωρού καλό θα ήταν να μην συμπέσει χρονικά με άλλα μεγάλα γεγονότα όπως η αλλαγή δωματίου και κρεβατιού ή το κόψιμο της πάνας. Επιλέξτε αυτές οι αλλαγές να γίνουν πριν τη γέννηση ή να το αναβάλλετε για μετά.
  • Ζητήστε από τον μπαμπά ή τα άλλα μέλη της οικογένειας να περάσουν περισσότερο χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί. Η καινούρια αυτή συνήθεια καλό θα ήταν να αρχίσει πριν γεννηθεί το μωρό, ώστε με τον έρχομό του νέο μέλους  να υπάρχει ήδη μια διαμορφωμένη ρουτίνα κια ένα δέσιμο μεταξύ τους.

Οδηγίες για παιδιά άνω των 5 ετών

Προεστοιμάστε τα παιδιά σε απλή γλώσσα για τις αλλαγές που θα συμβούν

Εμπλέξτε το παιδί στην φροντίδα του μωρού. Για παράδειγμα ζητήστε του να βοηθήσει στο άλλαγμα της πάνας, να παίξει μαζί του και να το καθησυχάσει όταν κλαίει. Το γεγονός ότι του δείχνετε εμπιστοσύνη και του ζητάτε να βοηθήσει, σίγουρα θα ικανοποιήσει το παιδί σας.

Περάστε χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί και δώστε του την προσοχή και την αγάπη που τόσο έχει ανάγκη. Για παράδειγμα πάτε μαζί στο αγαπημένο του μέρος (π.χ. παιδική χαρά) για να γιορτάσετε τον ερχομό του αδερφού ή της αδερφής του.

Όσο συνεργάσιμο και αν είναι το μεγαλύτερο παιδί, καλό θα ήταν να μην αφήνετε χωρίς επίβλεψη παιδιά μικρότερα των 12 ετών μαζί με το νεογέννητο αδερφάκι.

Αναμενόμενες αρνητικές συμπεριφορές:

Η εκδήλωση της αδερφικής ζήλιας είναι μια υγιής και αναμενόμενη συμπεριφορά. Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος για την προσαρμογή στη νέα κατάσταση. Είναι σημαντικό να συζητάτε με το παιδί για το πώς νιώθει και να το αφήνετε να εκφραστεί, χωρίς ποτέ να τον μειώνετε για όσα αισθάνεται. Με τη σειρά σας, εξηγήστε του ότι οι ανάγκες του μωρού τον πρώτο καιρό είναι μεγάλες και ότι την ίδια προσοχή δίνατε και σ’ αυτό όταν ήταν μωρό.

  • Το μεγαλύτερο παιδί μπορεί να γίνει επιθετικό απέναντι στη μητέρα, το αδερφάκι ή και τα άλλα μέλη της οικογένειας ή ακόμα και απέναντι στον εαυτό του.
  • Μπορεί να γίνει ανυπάκουο, να κάνει ζημιές και να σταματήσει να ακολουθεί τους κανόνες της οικογένειας.
  • Να δείχνει υπερβολική προσοχή και ενδιαφέρον στο μικρότερο αδερφάκι από φόβο να μην «αντικατασταθεί»
  • Οι συμπεριφορές ζήλιας αυξομειώνονται ανάλογα με την ανάπτυξη του μωρού αλλά και τους χειρισμούς από τους γονείς. Για παράδειγμα οι πρώτες λέξεις ή τα πρώτα βήματα του μωρού είναι γεγονότα που τραβάν την προσοχή πάνω του. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει αισθήματα ζήλιας.

Καθώς το μικρότερο αδερφάκι θα αρχίσει να μεγαλώνει και κατά συνέπεια να ανταποκρίνεται και να αλληλεπιδρά περισσότερο με το μεγαλύτερο παιδί, τότε θα αρχίσουν να υποχωρούν σιγά σιγά τα συναισθήματα ζήλιας. Η αδερφική σχέση μεταξύ τους μέρα τη μέρα θα εδραιώνεται και τα δύο αδέρφια θα αρχίσουν να δένονται και να αποζητούν ο ένας τον άλλον!